Evaluation of quality parameters in commercial beverages with added sugar content

Authors

DOI:

https://doi.org/10.32480/rscp.2023.28.1.84

Keywords:

commercial beverages, sugar content, Brix degrees, pH, refractometry

Abstract

The intake of sugar in an uncontrolled way leads to severe health problems, which have already been deeply studied in multiple investigations. In this sense, the high content of labeled sugar and content in commercial beverages become a focus of continuous interest at the health level, by consumers of different ages and social strata who cling to harmful habits of consumption of such products. The objective of this research was to investigate the sugar content and pH in the main commercial beverages purchased in the Costa Rican market. Laboratory analytical methodologies were applied for the direct experimental determination of °Brix and pH in the main beverages selected for the study. As results, pH values ranging between 2.50 and 4.50 were obtained in all the selected categories of soft drinks for this study, and with respect to Brix degrees, data in the range of 4.5 and 14.1 were obtained, which is directly related to the percentage of total dissolved solids in beverages, in this case mostly sugars. A certain degree of acidity is reflected in the experimentally analyzed beverages, which is typical in commercial beverages due to the components of the formulation and a high sugar content was reflected in the beverages but considered within the normal range for the sugar content in said beverages products.

Metrics

Metrics Loading ...

Downloads

Download data is not yet available.

References

(1) BeMiller J. Carbohydrate chemistry for food scientists. 3rd ed. St. Paul, Minn.: AACC International; 2018.

(2) Mejias Brizuela N. Preparación y caracterización de sacáridos para aplicaciones holográficas. [Doctorado]. Instituto Nacional de Astrofísica, Óptica y Electrónica; 2011. Disponible en: https://inaoe.repositorioinstitucional.mx/jspui/bitstream/1009/702/1/MejiasBrNY.pdf

(3) Bobroff L, Dahl W, Mendoza D. Nutrición para la salud y el estado físico: azúcar y otros edulcorantes. EDIS. 2020;5. Disponible en: https://bit.ly/3jwsnGd

(4) Arias-Giraldo S, López-Velasco D. Reacciones químicas de los azúcares simples empleados en la industria alimentaria. Lámpsakos. 2019;(22):123-135. Disponible en: https://doi.org/10.21501/21454086.3252

(5) Plaza-Díaz J, Martínez Augustín O, Gil Hernández Á. Los alimentos como fuente de mono y disacáridos: aspectos bioquímicos y metabólicos. Nutr. Hosp. [Internet]. 2013. Jul. [citado 2022 Abr. 28]; 28(Suppl 4): 5-16. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112013001000002&lng=es

(6) Aguilar Rivera N, Herrera Solano A, Rodríguez D, Castillo Morán A. Sucroquímica, alternativa de diversificación de la agroindustria de la caña de azúcar. Multiciencias [Internet]. 2012;12(1):7-15. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=90423275002

(7) Harrison D. Oral sucrose for pain management in infants: Myths and misconceptions. Journal of Neonatal Nursing [Internet]. 2008;14(2):39-46. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1355184107002013

(8) Alejos de Domingo A. Edulcorantes o azúcar: efectos en la salud. [Tesis]. Universidad Complutense; 2018. Disponible en: https://bit.ly/3jszXRT

(9) Suh H. Determinación del pH y contenido total de azúcares de varias bebidas no alcohólicas su relación con erosión y caries dental. Quito. 2013. Disponible en: https://repositorio.usfq.edu.ec/handle/23000/2181

(10) Gómez-Salas G, Quesada-Quesada D, Chinnock A, Nogueira-Previdelli A, Grupo ELANS. Consumo de azúcar añadido en la población urbana costarricense: estudio latinoamericano de nutrición y salud ELANS-Costa Rica. Acta Médica Costarricense. 2020;61(3): 111-118. Disponible en: https://bit.ly/3fT9s58

(11) Iles Ortiz F, Gutiérrez Lesmes O. Sustancias químicas en bebidas gaseosas consumidas en Colombia y su relación con efectos sobre la salud. [Internet]. Revista Salud Historia y Sanidad. 2022. Disponible en: http://agenf.org/ojs/index.php/shs/article/vie%20w/160/158

(12) Partearroyo T, Sánchez Campayo E, Varela Moreiras G. El azúcar en los distintos ciclos de la vida: desde la infancia hasta la vejez. Nutr. Hosp. [Internet]. 2013. Jul [citado 2022 Abr 28];28(Suppl 4):40-47. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112013001000005&lng=es

(13) Olguin BM, Posadas RM, Revelant ZG, Labourdette PV, Marinozzi TD, Venezia NM, et al. Efectos del consumo elevado de fructosa y sacarosa sobre parámetros metabólicos en ratas obesas y diabéticas. Revista chilena de nutrición. 2015;42(2):151-156. Disponible en: https://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182015000200006

(14) Ministerio de Salud De Costa Rica. Plan para el abordaje integral del sobrepeso y obesidad en la niñez y adolescencia [Internet]. 1st ed. San José: Secretaría de la Política Nacional de Alimentación y Nutrición; 2017 [cited 28 April 2022]. Disponible en: https://www.binasss.sa.cr/opac-ms/media/digitales/Plan%20para%20el%20abordaje%20integral%20del%20sobrepeso%20y%20obesidad%20en%20la%20ni%C3%B1ez%20y%20la%20adolescencia.pdf

(15) Vargas-González W. Obesidad: La pandemia nacional. 2014. Disponible en: https://bit.ly/3Ai1xaR

(16) Otero A. La OMS advierte del peligro del consumo de azúcar. Periodistas [Internet]. 2019. Disponible en: https://periodistas-es.com/la-oms-advierte-del-peligro-del-consumo-de-azucar-120128

(17) Rojas H, Retana S, Monge A. Estudio de los efectos del sobrepeso y la obesidad en la infancia y la adolescencia como preámbulo del desarrollo de enfermedades crónicas [Licenciatura]. Universidad Iberoamérica; 2018. Disponible en: https://bit.ly/3hofxbm

(18) Organización Mundial de la Salud. La OMS recomienda aplicar medidas en todo el mundo para reducir el consumo de bebidas azucaradas y sus consecuencias para la salud [Internet]. 2016. Disponible en: https://bit.ly/2VwSiEi

(19) Gonzalo M. Recomendaciones sobre el consumo de azúcar diario- canal SALUD [Internet]. Salud mapfre. 2020. Disponible en: https://bit.ly/2YEuJuq

(20) Vargas-Martínez E, Trejo-Morales K, Pérez-Atilano Y, López-Soto D, Huerta-Pioquinto A. Variabilidad del pH en bebidas frecuentemente consumidas, ¿Por qué debemos evitar su consumo en el cuidado de nuestra salud? UNO Sapiens [Internet]. 2021;(7):1-4. Disponible en: https://repository.uaeh.edu.mx/revistas/index.php/prepa1/article/view/7289/7897

(21) Blanco V, Carbajal S. Determinación microbiológica, pH, acidez y grados Brix en bebidas carbonatadas de máquinas dispensadoras en los Food Court de Metrocentro [Bachelor thesis]. Universidad de El Salvador; 2013. Disponible en: https://bit.ly/3vooSaA

(22) Achig-Vega BA, Torres-Morocho NM. Cómo afecta el consumo excesivo de bebidas gaseosas en la salud de los estudiantes de segundo semestre de la Facultad de Ciencias Químicas [Tesis de Grado]. Universidad Central Del Ecuador; 2014.

(23) Fresno MC, Angel P, Arias R, Muñoz A. Grado de acidez y potencial erosivo de las bebidas energizantes disponibles en Chile. Revista Clínica de Periodoncia, Implantología y Rehabilitación oral. 2014;7(1):5-7.

(24) Suh H. Determinación del pH y contenido total de azúcares de varias bebidas no alcohólicas su relación con erosión y caries dental. [Bachelor’s thesis]. Quito. 2013.

(25) Gil MA. Preelaboración y conservación de alimentos. Ediciones AKAL. 2010. Disponible en: https://books.google.co.cr/books?id=APYNh0GPrY4C&printsec=frontcover#v=onepage&q&f=false

(26) Mercola J. Cómo una Alimentación Alta en Azúcar Podría Causarle Muerte Prematura. 2016. Disponible en: https://articulos.mercola.com/sitios/articulos/archivo/2016/09/07/recomendaciones-sobre-el-consumo-de-azucar.aspx

Downloads

Published

2023-05-31

Issue

Section

Original Article

How to Cite

1.
Evaluation of quality parameters in commercial beverages with added sugar content. Rev. Soc. cient. Py. [Internet]. 2023 May 31 [cited 2025 Oct. 27];28(1):84-99. Available from: https://sociedadcientifica.org.py/ojs/index.php/rscpy/article/view/303

Similar Articles

1-10 of 41

You may also start an advanced similarity search for this article.